Artičoky sú plné vlákniny, antioxidantov a ďalších živín. Môžu prispieť k zlepšeniu niekoľkých aspektov zdravia, ako je zdravie srdca a tráviaceho systému. Hoci sú artičoky (Cynara cardunculus var. scolymus) často považované za zeleninu, je to v skutočnosti druh bodliaka. Tento rast pochádza zo Stredomoria a už stáročia sa využíva pre svoje potenciálne liečivé účinky.
Medzi jeho predpokladané zdravotné výhody patrí nižší obsah cukru v krvi a zlepšenie trávenia, zdravia srdca a pečene. Extrakt z artičokov, ktorý obsahuje vysoké koncentrácie zlúčenín nachádzajúcich sa v tejto rastline, je tiež stále populárnejší ako doplnok stravy.
Bohaté na živiny
Artičoky majú nízky obsah tuku a sú zároveň bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Mimoriadne vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu C dopĺňajú dôležité minerály, ako je horčík, fosfor a draslík. Artičoky obsahujú iba 90 kalórií na uvarenú šálku (170 g) a približne 5 g bielkovín, čo je nadpriemer pre rastlinné potraviny. Aby toho nebolo málo, artičoky sú tiež bohaté na rôzne antioxidanty.
Môžu mať pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu
Extrakt z listov artičokov môže pozitívne ovplyvniť hladinu cholesterolu. Užívanie extraktu z listov artičokov denne počas 5–13 týždňov môže viesť k zníženiu celkového a LDL (zlého) cholesterolu. Suplementácia artičokmi môže výrazne znížiť hladiny triglyceridov, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu.
Extrakt z artičokov ovplyvniť hladinu cholesterolu niekoľkými spôsobmi:
- Artičoky obsahujú luteolín, antioxidant, ktorý bráni tvorbe cholesterolu.
- Extrakt z listov artičokov stimuluje efektívnejšie spracovanie cholesterolu v tele, čo vedie k zníženiu celkovej hladiny.
Môže pomôcť pri regulácii krvného tlaku
Extrakt z artičokov sa môže ukázať ako prospešný pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom. V skutočnosti niekoľko recenzií uviedlo, že pridávanie artičokových doplnkov môže výrazne znížiť systolický a diastolický krvný tlak u ľudí so zvýšeným tlakom. Artičoky sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý je dôležitý pri regulácii krvného tlaku.
Môže prispieť k regulácii hladiny cukru v krvi
Artičoky a extrakt z listov artičokov môžu pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi. Určité zlúčeniny v artičokoch môžu znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť hladiny cholesterolu a triglyceridov, čo by mohlo byť výsledkom ich antioxidačného účinku. Suplementácia extraktu z artičokov vylepšila kontrolu hladiny cukru v krvi a zlepšila niekoľko ďalších aspektov metabolického zdravia – ako sú hladiny cholesterolu.
Môže mať pozitívny vplyv na zdravie tráviaceho traktu
Artičoky predstavujú vynikajúci zdroj vlákniny, ktorá môže podporiť zdravie vášho tráviaceho systému tým, že podporuje „priateľské“ baktérie v čreve, znižuje riziko niektorých druhov rakoviny hrubého čreva a pomáha zmierniť problémy s trávením ako zápcha a hnačka. Inulín, typ vlákniny obsiahnutý v artičokoch, pôsobí ako prebiotikum.
Probiotiká sú podobné baktériám, ktoré sa prirodzene nachádzajú v tele; prebiotiká, ako je inulín obsiahnutý v artičokoch, podporujú rast a zdravie týchto probiotík. Probiotiká môžu pomôcť znížiť zápal, zlepšiť citlivosť na inzulín a redukovať autoimunitnú odpoveď. Extrakt z artičokov môže poskytnúť úľavu od tráviacich ťažkostí ako je nadúvanie, nevoľnosť a pálenie záhy.
Môže prispieť k zlepšeniu zdravia pečene
Extrakt z listov artičokov môže ochraňovať vašu pečeň pred poškodením a podporovať regeneráciu nových tkanív. Okrem toho zvyšuje produkciu žlče, ktorá pomáha odstraňovať škodlivé toxíny z pečene. Suplementácia artičokmi môže znížiť hladiny pečeňových enzýmov. Zvýšené hladiny pečeňových enzýmov často súvisia so zápalom alebo poškodením pečene.
Môže mať proti-rakovinové vlastnosti
Štúdie na zvieratách naznačujú, že extrakt z artičokov zastavil rast rakoviny. Predpokladá sa, že niektoré antioxidanty, ako je rutín, kvercetín, silymarín a kyselina galová, prítomné v artičokoch, môžu byť zodpovedné za tieto anti-rakovinové účinky. Artičoky sú výživným jedlom s nízkym obsahom sacharidov, ktoré môžu poskytnúť množstvo zdravotných výhod. Treba však poznamenať, že dôkazy sú väčšinou obmedzené na štúdie, ktoré využívali koncentrovaný extrakt z artičokov. Pravidelná konzumácia extraktu z artičokov môže pomôcť regulovať hladinu cholesterolu, krvný tlak, zdravie pečene, tráviace problémy a hladinu cukru v krvi.
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33920761/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28629341/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26813467/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31739724/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9348909/