Púpava je rastlina, ktorá je pôvodom z Európy a Ázie, ale rozšírila sa do mnohých ďalších miest vrátane Severnej Ameriky. Má ružicu nepravidelných, hlboko vrúbkovaných listov na spodnej časti rastliny a kvetnú hlavu pozostávajúcu z mnohých drobných kvetov. Žiarivo žlté kvety a hlboko laločnaté listy pozná asi každý, kto sa čo i len na chvíľu poprechádza po vonku. Púpava má rôzne využitie a výhody, vrátane použitia ako liečivá bylina a ako zdroj potravy. Kvet je tiež symbolom rastu, nádeje a uzdravenia.
Púpava účinky – ako využiť každú časť rastliny
Púpavy sú považované za bylinky a ľudia používajú listy, stonky, kvety a korene rastliny na liečebné účely. Medzi potenciálne výhody púpavy patrí poskytovanie antioxidantov, regulácia hladiny cukru v krvi, zníženie zápalu, zlepšenie trávenia, podpora imunitného systému a podpora zdravej pokožky.
Púpava môže tiež pomôcť so znížením hmotnosti, zvýšením metabolizmu a znížením sacharidov. Listy sa používajú na povzbudenie chuti do jedla a napomáhajú tráveniu, zatiaľ čo kvet má antioxidačné vlastnosti. Bylinkári používajú koreň púpavy na detoxikáciu pečene a žlčníka a listy púpavy napomáhajú funkcii obličiek.
Púpava a detoxikácia pečene
Koreň púpavy sa po stáročia používa na detoxikáciu pečene a žlčníka. Výskum odhalil, že koreň púpavy obsahuje silné množstvo prirodzene sa vyskytujúcich antioxidantov, ktoré podporujú detoxikáciu pečene. Koreň púpavy má prirodzený diuretický účinok, čo umožňuje pečeni rýchlejšie odstraňovať toxíny. Zvyšuje tiež metabolickú a detoxikačnú schopnosť pečene a chráni obličky.
Púpava lekárska v kuchyni
Púpavy sa dajú použiť pri varení a existujú rôzne recepty, ktoré využívajú rôzne časti rastliny. Zelenú časť púpavy môžete podusiť s cesnakom a cibuľou alebo použiť do šalátov s nakrájanými vajíčkami uvarenými natvrdo a horúcim slaninovým dresingom. Kvety púpavy sa dajú použiť na výrobu želé alebo vína. Z listov púpavy sa dá pripraviť aj pesto a korene sa dajú upražiť a použiť ako náhrada kávy.
Najčastejším spôsobom, ako si účinky púpavy môžeme vychutnať, je vďaka púpavovému čaju, ktorý si viete veľmi jednoducho pripraviť aj vy. Na jeho prípravu budete potrebovať púpavu, či už jej kvety alebo listy, ktorých zhruba za dve hrste vložíte do vriacej vody. Na nízkom až miernom ohni necháte variť približne 20 minút. Čaj môžete podávať teplý v spojení s medom alebo iným sladidlom, alebo ho nechať vychladnúť a vyrobiť si osviežujúci ľadový čaj v letných mesiacoch v spojení s čiernym alebo zeleným čajom.
Zdroje:
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Dandelion
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083
https://practicalselfreliance.com/dandelion-recipes/