Plody Goji sú považované za superpotravinu, pretože majú veľmi vysoký obsah vitamínov A a C, esenciálnych aminokyselín a antioxidantov. Tieto bobule obsahujú komplexné sacharidy a poskytujú významnú podporu imunitnému systému, podporujú rast tkanív a hojenie poškodenia buniek spôsobeného voľnými radikálmi.
Goji bobule, tiež nazývané vlčie bobule, sú jasne oranžové alebo červené a majú sladkú a mierne kyslú chuť. Plody goji pochádzajú z Číny, Mongolska a tibetských Himalájí. V tradičnej čínskej medicíne sa používajú už mnoho rokov.
Hoci sú bobule goji široko propagované pre ich zdravotné prínosy, väčšina tvrdení musí byť ešte podložená rozsiahlymi klinickými štúdiami.
12 zdravotných výhod goji bobúľ
Zlepšujú imunitu
Plody goji sú bohaté na vitamíny A a C, ktoré prirodzene zlepšujú imunitu a chránia organizmus pred chorobami.
Štúdie ukázali, že šťava a doplnky z bobúľ goji, môžu zvýšiť hladinu imunitných buniek, zlepšiť imunitnú funkciu a podporiť celkový pocit pohody u starších ľudí.
Znižujú riziko srdcových ochorení
Polysacharidy v plodoch goji, ktoré pochádzajú z Lycium barbarum, hrajú významnú úlohu pri znižovaní krvného tlaku a znižovaní hladiny zlého cholesterolu a zároveň zlepšujú hladinu dobrého cholesterolu. To znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a môžu pomôcť predchádzať infarktu.
Účinky proti starnutiu
Plody Goji sú bohaté na antioxidanty, ako je betaín, karotén, zeaxantín a kyselina askorbová, ktoré zabraňujú poškodeniu voľnými radikálmi a znižujú oxidačný stres. To zlepšuje celkové zdravie a funkčnosť buniek tela.
Zlepšujú zrak
Plody Goji obsahujú základné živiny luteín, zeaxantín a mezozeaxantín, ktoré sú prospešné pre sietnicu. Tieto zložky sa koncentrujú v makule (citlivá časť sietnice) a blokujú modré svetlo, aby preniklo do iných základných štruktúr v sietnici. Znižujú tiež riziko oxidačného poškodenia spôsobeného svetlom, ktoré môže viesť k vekom podmienenej degenerácii makuly. Štúdia vykonaná na 150 starších dospelých počas 90 dní ukázala, že konzumácia plodov goji zlepšila ich zrak.
Podporujú zdravie vlasov
Plody goji obsahujú vitamín C, ktorý zvyšuje absorpciu železa a podporuje rast vlasov. Konzumácia týchto bobúľ a umývanie vlasov ich šťavou môže prispieť k posilneniu pokožky hlavy a prevencii nadmerného vypadávania vlasov.
Posilňujú zdravie pokožky
Antioxidanty a mastné kyseliny, najmä palmitová, olejová a stearová, hydratujú pokožku, účinne obnovujú bunky a pomáhajú udržiavať pokožku hladkou a jemnou. Ďalšie vitamíny, minerály a živiny prispievajú k redukcii akné a podporujú tvorbu kolagénu.
Regulujú hladinu cukru v krvi
Polysacharidy sa ukázali ako účinné pri regulácii hladiny cukru v krvi u jedincov s cukrovkou. Goji bobule môžu zlepšiť citlivosť na cukor a zmierniť rezistenciu voči inzulínu. Avšak by nemali nahrádzať lieky určené pre diabetikov.
Redukujú riziko rakoviny
Plody Goji sú bohaté na fytochemikálie a antioxidanty a preto sú v tradičnej čínskej medicíne využívané na boj proti rakovine. Tieto bobule obsahujú karotenoidy, ktoré efektívne bránia rakovinovým bunkám. Avšak, sú potrebné ďalšie vedecké výskumy.
Podporujú hojenie rán
Antioxidanty, ako je vitamín C, podporujú tvorbu kolagénu, čo je kľúčové pre proces hojenia rán a udržanie pružnej pokožky.
Pomáhajú pri redukcii hmotnosti
Výskum ukázal, že konzumácia šťavy z goji počas 2 týždňov zrýchlila metabolizmus a zmenšila obvod pásu u ľudí s nadváhou. Obsah chromu v goji bobuliach prispieva k udržaniu zdravej svalovej hmoty, najmä počas procesu chudnutia.
Pozitívne ovplyvňujú náladu
Plody Goji obsahujú kyselinu valproovú, ktorá pôsobí ako stabilizátor nálady, reguluje emócie a znižuje úzkosť či depresiu.
Zlepšujú plodnosť
Goji bobule preukázateľne zvyšujú mužskú aj ženskú plodnosť tým, že pozitívne ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu. Preto sa v tradičnej čínskej medicíne používali na zvýšenie plodnosti.
Má konzumácia plodov goji vedľajšie účinky?
Plody goji obvykle nevyvolávajú žiadne závažné vedľajšie účinky a považujú sa za bezpečné na konzumáciu. Je však dôležité poznamenať, že plody goji môžu vzájomne ovplyvňovať účinnosť niektorých liekov, ako sú napríklad lieky na riedenie krvi a lieky na cukrovku, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Preto by ľudia užívajúci tieto lieky mali pred konzumáciou plodov goji konzultovať so svojím lekárom.
Pre niektorých jedincov môže byť konzumácia goji bobúľ spojená s alergickou reakciou, ktorá môže viesť k anafylaktickým reakciám, ktoré sú potenciálne nebezpečné. Ak sa vyskytne alergická reakcia, je dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc.
Zdroje:
https://www.webmd.com/diet/goji-berries-health-benefits-and-side-effects
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6343173/
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lycium