Potraviny Zdravá výživa Zdravie

6 najnezdravších jedál pre vaše črevá

tráviace problémy

V poslednom období sa veľmi často hovorí o črevnom mikrobióme. Táto sieť miliárd baktérií nachádzajúcich sa v tráviacom trakte má rozsiahle účinky na naše telo. V skutočnosti môže ovplyvniť všetko od zdravia pokožky cez imunitu až po duševné zdravie.

V našich črevách prebieha neustály boj medzi dobrými baktériami a potenciálnymi „zlými“ baktériami, ktoré chcú ovládnuť. Dobré baktérie pomáhajú regulovať a modulovať naše telá, zatiaľ čo zlé baktérie môžu brániť tejto regulácii a pokračovať v zdravotných problémoch – niektoré malé a niektoré nie až tak malé. Dobrou správou je, že je celkom jednoduché pomôcť dobrým baktériám tento boj vyhrať. Záleží len na tom, čo konzumujete.

Vplyv rôznych potravín na vaše črevo

Objav črevného mikrobiómu viedol k množstvu výskumu o tom, aké potraviny mu pomáhajú prosperovať a aké potraviny môžu poškodiť jeho krehkú rovnováhu.

Keď je váš črevný mikrobióm nefunkčný, vaše telo môže prejaviť symptómy v samotnom čreve a v iných systémoch. Problémy ako občasná zápcha, nadúvanie a únava sú len niektoré z problémov, ktoré môžu byť dôsledkom zlého zdravia čriev. Potenciálne zdravotné prínosy udržiavania zdravia tráviaceho traktu a správnej rovnováhy črevného mikrobiómu sú rozsiahle.

6 najhorších potravín pre zdravie čriev

Výskum ukazuje, že niektoré potraviny pomáhajú vyrovnávať mikrobióm v črevách a iné môžu spôsobiť nežiaduce účinky. Aj keď si mnohí myslia, že do stravy treba zaradiť len fermentované potraviny (kimchi a kyslú kapustu), nie je to také jednoduché.

To, čo nejete, je rovnako dôležité ako to, čo jete. Niektoré potraviny pôsobia proti zdraviu čriev, takže aby váš tráviaci systém fungoval hladko a vaše črevné baktérie boli šťastné, držte sa ďalej od nasledujúcich skupín potravín.

Vyprážané jedlá

Vyprážané jedlá boli vždy na zozname „nejesť“ pre ľudí, ktorí sa o svoje zdravie starajú. Typy olejov bežne používaných pri vyprážaní (kukuričný olej, repkový olej a sójový olej) sú notoricky nezdravé.

Vďaka skorému vedeckému výskumu vieme, že spôsob, akým tieto oleje reagujú na vysoké teploty hlbokého vyprážania, môže zabrániť rastu zdravých baktérií v črevách. Vyprážané jedlá môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť, čo sú náznaky, že vo vašom črevnom mikrobióme nie je všetko v poriadku.

cholesterol

Spracované potraviny

Silne spracované potraviny ako mrazené predjedlá, rýchle občerstvenie, biely chlieb a väčšina konzervovanej zeleniny môžu poškodiť črevný mikrobióm tým, že neposkytujú ideálne podmienky pre rast zdravých baktérií. Spracované potraviny sú plné aditív (ako je pridaný cukor) a konzervačných látok a majú nízky obsah vlákniny, ktorá je dôležitým zdrojom potravy pre zdravé črevné baktérie. Cukor umožňuje negatívnym baktériám prekvitať, zatiaľ čo nedostatok vlákniny bráni rastu zdravých bakteriálnych kolónií.

spracované potraviny

Alkohol

Konzumácia alkoholických nápojov môže ovplyvniť zloženie črevného mikrobiómu, čo prispieva k nerovnováhe čriev. Táto nerovnováha sa môže prejaviť zvýšenou priepustnosťou čriev, čo môže viesť k potenciálnym zdravotným problémom.

alkohol

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky majú vplyv na zdravie čriev. Výhody fermentovaných mliečnych výrobkov, ako je jogurt a kefír, sú dobre známe, ale niektoré štúdie naznačujú, že nefermentované mliečne výrobky, ako napríklad kravské mlieko, môžu negatívne ovplyvniť črevnú flóru, čo umožňuje negatívnym baktériám kolonizovať a vytláčať prospešné baktérie.

Ak ste citliví na mliečne výrobky alebo trpíte intoleranciou na laktózu, je lepšie sa vyhnúť ich konzumácii, aby sa zabránilo nepriaznivým účinkom. Diétne alternatívy ako plnotučné kokosové mlieko alebo mandľové mlieko môžu uspokojiť vašu chuť bez negatívnych dôsledkov.

mliečne výrobky

Fruktóza

Fruktóza je hlavný cukor, ktorý sa vyskytuje v mnohých druhoch ovocia. Aj keď je prírodná, môže mať nepriaznivý vplyv na črevnú mikroflóru. Experimenty na zvieratách ukázali, že fruktóza zvyšuje priepustnosť čriev, čo môže umožniť toxínom opustiť tráviaci trakt a vstúpiť do krvného obehu.

fruktóuza

Umelé sladidlá

Hoci je potrebný ďalší výskum, ukázalo sa, že umelé sladidlá ako sukralóza, sacharín a skupina polyolov menia počet a zloženie bakteriálnych kolónií v čreve. Tieto zmeny môžu viesť k nerovnováhe čriev a dať negatívnym baktériám príležitosť prekvitať, čo môže poškodiť dobré črevné baktérie.

 

Spôsoby, ako zlepšiť zdravie čriev

Môžete si zlepšiť zdravie čriev tým, že budete kontrolovať, čo jete. Existuje niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť, od zníženia množstva konzumácie určitých potravín až po pridanie ďalších, zdravších potravín

Zvýšte počet dobrých baktérií v črevách konzumáciou prebiotík, probiotík a fermentovaných potravín. Prebiotické potraviny, ako sú artičoky a iná zelenina s vysokým obsahom vlákniny, poskytujú potravu pre prospešné baktérie, ktoré získate konzumáciou probiotických potravín, ako je obyčajný jogurt a fermentované potraviny, ako je kimchi, tempeh, kyslá kapusta a kombucha. Proces fermentácie pridáva prospešné baktérie, ako je laktobacil, do potravín, ktoré by inak neobsahovali veľa baktérií.

probiotiká

 Zvýšte príjem vlákniny pridaním ovocia a zeleniny bohaté na vlákninu, ako je avokádo, kapusta, brokolica a listová zelenina. Patria medzi najlepšie potraviny na zlepšenie zdravia čriev. Vláknina vás nielen zasýti, ale je tiež jedným z najdôležitejších faktorov pri udržiavaní zdravia čriev, pretože poskytuje výživu pre prospešné črevné baktérie.

 Jedzte celé potraviny, ktoré neprešli žiadnym spracovaním alebo prešli minimálnym spracovaním a preto neprešli stratou mnohých nutričných výhod, ktoré majú. Potraviny, ktoré nemajú na svojich nutričných štítkoch veľa nevysloviteľných slov, sú pre vaše zdravie lepšie a majú vo všeobecnosti nižší obsah sacharidov ako spracované potraviny, ktoré obsahujú pridaný cukor a iné nezdravé prísady.

Obmedzte cukor, najmä preto, že zlé baktérie ho milujú. Ak poviete nie potravinám s pridanými cukrami, odstránite tým primárny zdroj škodlivých črevných baktérií a uvoľníte cestu prospešným baktériam.

Záver: Baktérie nachádzajúce sa v tráviacom systéme ovplyvňujú mnohé aspekty vášho celkového zdravia. Navyše, ak sa im to podarí, môžu spôsobiť zmätok v každom systéme vášho tela. Konzumácia prebiotických a probiotických potravín a vyhýbanie sa tým, ktoré sú pre vaše črevá škodlivé, vás môže dostať na tú správnu cestu.

Zdroje:

https://www.piedmont.org/living-better/signs-of-poor-gut-hea…

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22968153

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26358192

https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944…

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945554

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26695747

Pavol

Pavol

About Author

Venujem sa zdravému životnému štýlu už viac ako 10 rokov. Rád skúšam nové veci a získavam nové skúsenosti. S informáciami sa rád podelím a tešíme ma, že môžem pomôcť niekomu ďalšiemu.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie podobné články

Spirulina a jej účinky na detox organizmu.
Detox Krása Prírodná lekáreň Superpotraviny Výživové doplnky Zdravie

Spirulina účinky – 10 zdravotných benefitov spiruliny, ktoré musíte spoznať

Spirulina je riasa, ktorú môžu konzumovať nielen ľudia, ale aj zvieratá. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov nevyhnutných
kurkuma najzdravšie korenie na svete
Detox Koreniny Potraviny Prírodná lekáreň Superpotraviny Zdravie

Kurkuma – zlato medzi korením

Kurkuma je rastlina z čeľade zázvorovitých, ktorá sa používa ako korenie. Kurkuma kvet je hlavná časť rastliny, a jej koreň