Kurkuma je rastlina z čeľade zázvorovitých, ktorá sa používa ako korenie. Kurkuma kvet je hlavná časť rastliny, a jej koreň obsahuje látku zvanú kurkumín, ktorá dáva kurkume žltú farbu. V minulosti i dodnes sa používa kurkuma ako liek, nielen na dochucovanie jedál. Často sa používa v tradičnej indickej a ázijskej medicíne na liečbu rôznych zdravotných problémov, ako sú bolesti kĺbov, kožné ochorenia a tráviace ťažkosti. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že môže pomôcť znížiť riziko rakoviny, srdcových ochorení a Alzheimerovej choroby.
Svoje miesto si na celom svete našla predovšetkým v kuchyni ako prísada do jedál, ktorým pridá bohatú žltú farbu. Najčastejšie ide o polievky, omáčky, mäso a zeleninu. Kurkuma sa tiež často pridáva do čaju, smoothie a jogurtu. Pýtate sa prečo? Čítajte ďalej a dozviete o tom, aké má kurkuma účinky.
Má protizápalové účinky
Aktívnou zložkou kurkumy je spomenutá prírodná zlúčenina, nazývaná kurkumín. Táto látka má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Takže každý, kto sa snaží vyhnať z tela zápal, by mal siahnuť po kurkume v akejkoľvek podobe, či už pridaním do jedla, vylúhovaním čerstvého koreňa alebo konzumovať kurkuma tablety. V akejkoľvek podobe je pre telo iba prínosom.
Ideálna na správne trávenie
Kurkuma znižuje plynatosť a nadúvanie, preto sa odporúča ju pridávať do ťažších jedál. Kurkumín podporuje tvorbu žlče, vďaka čomu vie vaša tráviaca sústava lepšie tráviť tuky. Priaznivo pôsobí na boj s ochorením pečene pri jej toxickom poškodení. Účinne bojuje proti baktériám salmonely, ktoré sú hlavnou príčinou otravy jedla, ako napríklad po konzumácií surového mäsa či vajec.
Na kĺby aj artritídu
Pre pacientov s bolesťami kĺbov či v štádiu reumatoidnej artritídy je vynikajúcim doplnkom stravy práve kurkuma. Významnú úlohu pri rozvoji tohto ochorenia zohráva zápal a oxidačný stres, ktorý kurkuma potláča a zmierňuje. Prináša úľavu od bolesti a uvoľňuje svalové napätie.
Kurkuma pestovanie – dokáže vyrásť v záhrade?
Kukuma a jej pestovanie je na našom území možné. Ide o kvet kurkumy ružovej alebo bielej farby, v ktorej koreni sa skrýva liečivé zlato. Kurkumu získavame práve z neho, podobne ako je to u zázvoru. Kurkume trvá približne 6 až 8 mesiacov, pokým sa dostane do štádia zberu a „hotového“ produktu. Po tejto dobe ide o vysokú rastlinu s veľkými zelenými listami a spomenutým kvetom. Darí sa jej v teplejších podmienkach od 20 do 30 stupňov a vo vlhkom prostredí.
V súčasnosti môžete dostať kúpiť kurkumový koreň v potravinách, no v prípade, že ju nenájdete, skúste hľadať v indických či ázijských obchodoch alebo bio obchodoch. Pomocou množenia kurkumového koreňa si viete zabezpečiť doživotný prínos antioxidantov a protizápalového bohatstva pre vás a vašu rodinu.
Zdroje:
https://www.nccih.nih.gov/health/turmeric
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/turmeric-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric