Baza vždy mala zmiešanú povesť. V niektorých príbehoch sa považujú za ochranné, zatiaľ čo v iných sú spojené so zlomyseľnými duchmi. Baza, ktorá je plná mnohých zdravotných výhod, môžu za určitých podmienok spôsobiť aj škodu. Pozrieme sa bližšie na výhody a riziká spojené s bazou.
Čo je baza čierna?
Baza je plodom kvitnúcej rastliny známej pod názvom Sambucus, ale častejšie označovanej ako baza alebo kvet bazy čiernej. Úplný vedecký názov najbežnejšieho variantu, z ktorého väčšina našich báz pochádza, je Sambucus nigra. Bazu čiernu nájdeme predovšetkým na severnej pologuli, najmä v Európe a Severnej Amerike, ale niektoré druhy sa pestujú aj v Austrálii.
Plody sú čierne alebo veľmi tmavomodré a majú ostrú, sladkú chuť, čo ich robí obľúbenými pre dezerty, sirupy, džemy, želé, nátierky a ako základ pre rôzne koktaily a nápoje.
Listy, semená a vetvičky bazy čiernej majú potenciálnu toxicitu, ale kvety a bobule možno využiť v tradičnej medicíne na liečbu rôznych ochorení. Surové plody bazy čiernej sú jedovaté a pred konzumáciou sa musia uvariť. Táto rastlina sa tiež využíva pri výrobe rôznych alkoholických nápojov, od likéru až po bazové víno. Jej chuť často pripomína med s výraznou kvetinovou arómou.
Výživová hodnota
Baza je plná živín, vrátane minerálov ako je železo, draslík, fosfor, meď, a aj vitamínov A, B a C. Obsahujú bielkoviny a vlákninu. Tieto živiny fungujú ako protizápalové a antioxidačné látky v tele.
Úľava od prechladnutia a kašľa
Baza bola vždy obľúbenou voľbou na zmiernenie príznakov prechladnutia a kašľa. Bazový čaj a sirup sa často považujú za najlepšiu voľbu pri bolestiach hrdla, kašli, prechladnutí, bronchitíde a iných problémoch, ktoré postihujú dýchací systém. Jedna štúdia ukázala, že pacienti s chrípkou, ktorí užívali bazový sirup, sa zotavovali o 4 dni skôr než tí, ktorí ho nepoužívali.
Chráni pred chrípkou
Baza sa tradične používala na ochranu ľudí počas chrípkových epidémií. Bazový sirup obsahuje fytochemické zlúčeniny, ktoré ho robia účinným pri zvládaní chrípkovej sezóny. Baza čierna môže zabrániť infekcii u zdravých jedincov a zmierniť jej priebeh u tých chorých. Tieto imunitu posilňujúce zlúčeniny zahŕňajú antokyanidíny, fytochemikálie, ktoré dávajú baze jej farbu.
Podporte zdravie srdca
Vysoký obsah vlákniny v bazer pomáha odstrániť nadbytočný cholesterol z organizmu a dáva priestor pre HDL (dobrý) cholesterol, ktorý je pre telo prospešný. Týmto spôsobom môže pomôcť znížiť riziko vzniku aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych problémov. Okrem toho strava bohatá na flavonoidy, ako sú antokyány, znižuje riziko srdcových ochorení. Vysoký obsah draslíka taktiež chráni srdce tým, že uvoľňuje napätie v cievach a artériách. Draslík ako vazodilatátor môže výrazne znížiť krvný tlak a udržať srdce v dobrej kondícii.
Posilnite imunitný systém
Viaceré štúdie preukázali potenciál bazy čiernej pri posilňovaní nášho imunitného systému. Jej antivírusové zlúčeniny posilňujú imunitný systém pri boji proti chrípke.
Zlepšite zdravie kostí
Niektoré laboratórne testy preukázali potenciál bazy pri podpore zdravia kostí. Jedna štúdia ukázala, že polyfenoly obsiahnuté v extrakte z bazy čiernej by mohli byť účinné ako doplnok stravy pri liečbe diabetickej osteoporózy. Avšak, v tejto oblasti je potrebný ďalší výskum.
Starostlivosť o pokožku
Baza sa využíva v mnohých kozmetických produktoch, najmä kvôli tomu, že bioflavonoidy môžu pozitívne ovplyvniť zdravie pokožky. Obsahuje polyfenoly a vitamín A, čo ju robí ideálnou na prevenciu alebo zmiernenie vrások, zlepšenie farebnosti a tónu pokožky a dokáže zjemniť pigmentové škvrny. Domorodí Američania ju používali na liečbu kožných problémov a na upokojenie podráždenej pokožky. To môže byť spôsobené prítomnosťou antioxidantov v baze, ktoré majú silné protizápalové vlastnosti.
Sú bobule bazy jedovaté?
Áno, nezrelé a surové bazové plody sú jedovaté. Obsahujú zlúčeninu známu ako kyanogénne glykozidy, ktoré môžu spôsobiť otravu kyanidom. Našťastie varenie bobúľ odstráni túto jedovatú zlúčeninu. Treba si však uvedomiť, že listy, stonky a kôra bazy obsahujú rovnakú zlúčeninu. Je absolútne nevyhnutné, aby sa baza správne pripravovala a užívala v správnych dávkach. Pred konzumáciou bobúľ sa preto dôrazne odporúča konzultácia s lekárom. Užívanie surových plodov bazy aspoň v jednom prípade vyvolalo akútne žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť, zvracanie a neurologické symptómy.
Neužívajte bazu, ak:
- Užívate diuretiká, máte cukrovku alebo užívate laxatíva. Baza môže interagovať s týmito liekmi a ovplyvniť ich účinnosť.
- Ste tehotná alebo dojčíte.
- V minulosti ste prejavili alergickú reakciu na bazu.
Zdroje:
https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2745.2002.00698.x
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171727/nutrients
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080016/
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/4/182
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300313?via%3Dihub
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2729
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/848269/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/19390211.2013.859852
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/elderberry-01