Od žiarivej pokožky po silnejšie kosti, rebarbora ponúka bohatú paletu výhod.
Zníženie cholesterolu
Pridanie rebarbory do vášho jedálnička môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Konzumácia rebarborových stoniek dokáže znížiť hladinu cholesterolu u mužov s vysokým cholesterolom, najmä LDL alebo “zlého” cholesterolu.
Podpora trávenia
Rebarbora obsahuje vlákninu a triesloviny, ktoré zlepšujú trávenie a zdravie čriev. Pomáha tiež predchádzať zápche. Ak máte problémy v tomto smere, môžete vyskúšať rebarboru. Jedna rebarborová stonka obsahuje približne gram nerozpustnej vlákniny, ktorá má prirodzené laxatívne účinky. Vyskúšajte prípravu dezertov so rebarborou, ktoré vám určite budú chutiť.
Posilnenie kostí
Rebarborové stonky sú bohaté na vitamín K, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri zvyšovaní hustoty kostí a znížení rizika zlomenín. Skúste si pridať k rebarborovému dezertu aj ananás pre extra dávku živín na podporu kostí.
Antioxidačná ochrana
Zabudnite na kel a čučoriedky; rebarbora je novým antioxidačným pokladom. Porcia rebarbory obsahuje viac antioxidantov než šálka baleného kelu. Tým pádom vám poskytuje väčšiu ochranu pred škodlivými voľnými radikálmi, ktoré môžu viesť k chronickým ochoreniam.
Rozjasnenie pleti
Antioxidanty v rebarbore nie len chránia pred chronickými chorobami, ale tiež vám pomáhajú vyzerať mladšie! Tieto živiny podporujú tvorbu kolagénu, čím získavate pevnejšiu a žiarivejšiu pokožku. Takže predtým, ako si doprajete svoju obľúbenú rebarborovú pochúťku, vyskúšajte výhody rebarbory na pleť v podobe masky a dosiahnite prirodzene žiarivý vzhľad.
Bojuje proti zápalom
Stonky rebarbory obsahujú antokyány, látku, ktorá jej dodáva červenú farbu. Konzumácia potravín bohatých na antokyány je spojená so zníženým zápalom a lepšou ochranou pred chronickými ochoreniami ako je napríklad cukrovka.
Zlepšuje zdravie pečene
Látky obsiahnuté v stonkách rebarbory prispievajú k lepšiemu zdraviu nášho tráviaceho systému a dokážu chrániť pečeň pred poškodením. Užívanie extraktu z rebarbory súvisí s vylepšením zdravia pečene u ľudí, ktorí mali nadmernú konzumáciu alkoholu.
Podporuje zdravie srdca
Antokyány obsiahnuté v stonkách rebarbory môžu zvýšiť zdravie srdca tým, že znižujú zápal a pomáhajú prevencii aterosklerózy, čo je zúženie krvných ciev. Ak chcete k rebarborovému koláču pridať trochu bielkovín, skúste posypať nasekané orechy; zdravotné výhody mandlí prispievajú aj k zdraviu vášho srdca.
Môže chrániť pred rakovinou
Vzhľadom k tomu, že stonky rebarbory sú bohaté na antioxidanty, konzumácia môže pomôcť chrániť organizmus pred niektorými typmi rakoviny. Antioxidanty pomáhajú opravovať bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré môžu prispievať k rozvoju rakoviny.
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25215286/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B978012374628300027X
https://www.tasteofhome.com/article/what-is-rhubarb-plus-how-to-cook-it/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17906277/
https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
https://eminenceorganicfarm.com/skin-care-experts-love-rhubarb/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129334/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201500899
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2013.805316
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2013.805316