Tukové ochorenie pečene, inak nazývané stukovatená pečeň, je bežné ochorenie spôsobené ukladaním nadbytočného tuku v pečeni. Väčšina ľudí nepociťuje žiadne príznaky a nespôsobuje im to vážne problémy. V niektorých prípadoch však môže viesť aj k poškodeniu pečene. Dobrou správou je, že často môžete zabrániť stukovateniu pečene alebo ho dokonca zvrátiť jedinou hlavnou zmenou.
Pečeň ako chemická továreň
V pečeni sa odohrávajú dôležité metabolické procesy, pre to je pre nás jej zdravie veľmi dôležité. Život bez procesov, ktoré pečeň zastrešuje by nebol možný a to najmä kvôli nasledovným funkciám, ktoré v tele vykonáva:
- Filtruje z krvi škodlivé a odpadové látky, vďaka čomu ju čistí a telo celkovo detoxikuje.
- Tvorí sa v nej žlč, ktorá je dôležitá pre samotné tráviace procesy v tele.
- Pečeň produkuje enzýmy, látky bielkovinovej povahy, ktoré sú potrebné pri zrážaní krvi, hojení rán, prenose železa či imunitnom systéme.
- Je úložiskom glykogénu, komplexného cukru, a tukov, na dobu, kedy ich telo bude potrebovať. Ide o zásoby, z ktorých človek čerpá energiu.
- Reguluje metabolizmus cukrov, tukov, vitamínov a minerálov. Dokáže premieňať bielkoviny a sacharidy na tuky a vytvoriť transportné látky.
Prečo je stukovatená pečeň nebezpečná?
Zdravá pečeň obsahuje malé množstvo tuku. Problémom sa stáva, keď tuk dosiahne 5 % až 10 % hmotnosti pečene. Vo väčšine prípadov stukovatenie pečene nespôsobuje žiadne vážne problémy ani nebráni tomu, aby vaša pečeň fungovala normálne. Ale už od 7 až 30 % ľudí s týmto ochorením sa tukové ochorenie pečene časom zhoršuje. Postupuje v troch fázach, kedy sa ukazujú príznaky stukovatenej pečene.
- Pečeň sa zapáli, čím opuchne a poškodí sa jej tkanivo. Toto štádium sa nazýva statohepatitída. Príznaky môžu zahŕňať bolesť v oblasti pečene, tmavší moč, svrbenie kože alebo stratu chuti do jedla.
- Zjazvené tkanivo sa tvorí tam, kde sa pečeň poškodila. Ide o proces nazývaný fibróza. V tejto fáze môžete pozorovať stratu hmotnosti alebo únavu.
- Rozsiahle zjazvené tkanivo nahrádza zdravé tkanivo. V tomto stave ide o cirhózu pečene.
Cirhóza ako následok stukovatenej pečene
Cirhóza pečene je chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje nahrádzaním funkčného tkaniva pečene vláknitým tkanivom. To môže spôsobiť zníženie funkcie pečene a zvýšiť riziko komplikácií, ako je rakovina pečene alebo zlyhanie pečene. Príznaky cirhózy môžu byť subtílne alebo chýbajúce v počiatočných štádiách ochorenia, ale postupom času sa môžu zhoršiť. Niektoré príznaky môžu zahŕňať:
- Únava a slabosť
- Viditeľná strata hmotnosti
- Bolesť v oblasti pečene
- Anémia
- Kŕče v nohách
- Suchá a svrbivá koža
- Strata pigmentu kože a na očných viečkach
- Strata pamäti či pozornosti
- Depresia a úzkosť.
V neskorších štádiách môžu byť komplikácie ako krvácanie zo žalúdka alebo čriev, zlyhanie pečene, zlyhanie obličiek alebo rakovina pečene. Je dôležité začať liečbu čo najskôr, aby sa zabránilo progresii ochorenia a vzniku komplikácií.
Stukovatená pečeň príznaky
Stukovatenie pečene môže vzniknúť dvoma príčinami. Môže ho spôsobiť alkohol vo väčšom množstve alebo stukovatenie konzumáciou nezdravého jedla, fast-foodov a podobne. Riziko tohto ochorenia môže zvýšiť už diagnostikovaná obezita alebo cukrovka.
Najhlavnejšou príčinou stukovatenej pečene je samozrejme málo pohybu, sedavé zamestnanie či celkový život bez dostatočného množstva pohybu, ktoré by prebytočný tuk premieňalo na energiu.
Ako predísť stukovatenej pečeni alebo ako ju liečiť v ranom štádiu
Ak si uvedomujete, že trpíte nadváhou alebo obezitou, najlepšou možnou voľbou je detox pečene. Znížiť hmotnosť je v tomto prípade možnosťou ako znížiť riziko stukovatenia pečene a vedľajších príznakov tohto ochorenia. Zníženie hmotnosti totiž podporuje úbytok pečeňového tuku, bez ohľadu na to či bolo zníženie hmotnosti spôsobené úpravou stravy, cvičením alebo chirurgickým zákrokom.
Mohli by sme si vyvodiť, že najlepšou možnosťou je diéta na pečeň, a teda pri úprave stravy je vynechať tuky. To však ale nie je úplná pravda. Väčšina tukovej pečene je príznakom prebytočnej konzumácie sacharidov, ktoré sú prakticky v každom jedle. Veľká časť tohto tuku pochádza skôr z mastných kyselín v krvi a premenou prebytočných sacharidov na tuk.
Pri detoxikácii pečene a celkovej úprave stravy sa vyhnite konzumácii alkoholu, rafinovaným cukrom, jedlu z rýchleho občerstvenia a v čo najvyššej možnej miere polotovarom. Štúdie totižto preukázali, že strava s nízkym obsahom sacharidov môže pomôcť odbúrať pečeňový tuk. Medzi takéto patrí nízkosacharidová diéta, stredomorská diéta alebo diéta s nízkym glykemickým indexom.
Pestrec mariánsky na boj so stukovatenou pečeňou
Pestrec mariánsky alebo ostropestrec pochádza zo stredomorských krajín, kde našiel svoje pomenovanie „svätý bodliak“. V minulosti bol používaný pri problémoch s pečeňou a žlčníkom, ktorého účinky sú pre tieto orgány priam blahodarné. Ostropestrec obsahuje hlavnú látku, silymarín, ktorý pôsobí priaznivo na celú tráviacu sústavu.
Zrelý plod či semená ostropestreca mariánskeho sú najčastejšie používanou jedlou časťou rastliny. V škrupine plodu sa nachádza najviac silymarínu, ktorú v inom výrobku z ostropestreca nenájdete. Najlepší je pestrec mariánsky drvený alebo v podobe jemného prášku. Najrýchlejšou voľbou príjmu tejto bylinky sú pestrec mariánsky kapsuly, ktoré dostať v zdravých obchodoch a v obchodoch s výživovými produktami.
Zdroje:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15831-fatty-liver-disease