Zdá sa, že jablčný ocot – je v dnešnej dobe všadeprítomný. Existujú však dôvody, prečo je tak obľúbený a prečo má tak pevný vedecký základ.
Podrobne sme sa pozreli na túto pikantnú ingredienciu, ktorá je obľúbená, aby sme zistili, prečo je tak dôležitá pre zdravý životný štýl a ako ju môžete začleniť do svojho vlastného režimu a využívať jej zázračné zdravotné výhody.
PREČO JE JABLČNÝ OCOT TAK OBĽÚBENÝ?
Rýchle vyhľadávanie pojmu “jablčný ocot” vrhá nespočetné množstvo výsledkov na platforme TikTok; pridružené videá majú celkovo 397,7 milióna zobrazení, čo svedčí o jeho obľube na sociálnych sieťach. Ale už desaťročia je jablčný ocot predmetom diskusií z iných dobrých dôvodov.
Jablčný ocot, vyrobený fermentáciou drvených jabĺk, kvasníc a cukru, sa dlho považuje za prostriedok na obmedzenie chuti do jedla a udržanie zdravej telesnej hmotnosti. Štúdie potvrdili, že to nie je len povesť, napríklad výskum z roku 2018 ukázal, že jablčný ocot môže znížiť oxidačný stres a riziko obezity u samcov potkanov s vysokým obsahom tuku. Sociálne siete len rozšírili povedomie o tejto ingrediencii a jej úžasných zdravotných výhodách.
SPÔSOBY POUŽITIA JABLČNÉHO OCTU
Existuje niekoľko foriem jablčného octu – najznámejšou je jeho čistá tekutá forma. Avšak, kvôli svojej kyslosti s pH okolo 2 až 3, sa dôrazne odporúča zriediť ho vodou pred konzumáciou.
Niektorí ľudia radšej zmiešajú lyžicu jablčného octu s pohárom vody a denne pijú túto zmes ráno, iní ho radšej pridávajú do jedál. Napríklad, môžete si vyskúšať šalátový dresing s jablčným octom, ktorý jednoducho vytvoríte zmiešaním jablčného octu s olivovým olejom a soľou.
Existujú aj hotové pitné produkty z jablčného octu (šumivé aj nefiltrované), ktoré sú vhodné na cestovanie, avšak nezabudnite, že môžu obsahovať cukor, čo môže znížiť ich potenciálne účinky.
JABLČNÝ OCOT A VÁŠ METABOLIZMUS
Metabolizmus sa vzťahuje na schopnosť tela premieňať potravu a nápoje na energiu. Zlepšenie metabolizmu často znamená, že telo dokáže spaľovať viac kalórií aj v pokoji.
“Štúdie na obéznych potkanoch a myšiach ukazujú, že kyselina octová môže zabrániť ukladaniu tuku a zlepšiť ich metabolizmus,” píše Robert H. Shmerling, M.D., vedúci redaktor pre Harvard Health Publishing, zdôrazňujúc výhody jablčného octu pre metabolizmus.
SKRYTÝ CUKOR
Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré výrobky z jablčného octu, ako napríklad nápoje a iné výrobky na trhu, obsahujú skrytý cukor. Niektoré jablčné octové nápoje obsahujú pridané cukry, cukrové alkoholy a umelé príchute, čím sa tieto konkrétne ponuky premenia z prospešných produktov zdravého životného štýlu na podobné pochúťky plným cukru.
POMÁHA UDRŽAŤ ŠTÍHLE TELO
Ako sme už spomenuli, jablčný ocot pomáha znižovať brušný tuk a chuť do jedla, ak sa skombinuje s vyváženou stravou. Spolu s vhodným stravovacím plánom môže jablčný ocot pomôcť znížiť viscerálnu (vnútornú) telesnú tukovú hmotnosť a pozitívne ovplyvniť zloženie tela. Jablčný ocot tiež pomáha udržiavať telesnú hmotnosť a zvládať prírastok hmotnosti u jedincov s nadváhou.
JE JABLČNÝ OCET LEN MÓDOU?
Na základe vedecky podloženého výskumu a neustálych diskusií o jablčnom octe a jeho mnohých preukázaných výhodách môžeme s istotou povedať, že bude s nami aj naďalej. Nové inovácie ho držia v popredí a stále je obľúbeným trendom.
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29091513/
https://www.health.harvard.edu/blog/apple-cider-vinegar-diet-does-it-really-work-2018042513703